To do list до 30-річчя: вилучіть зі списку пункти про стереотипи та ромофобію

12 червня 2024 р.

Суспільство тисне звідусіль. І от вже 30 років стали якимось магічним рубежем, до якого потрібно нереально багато встигнути. На цих завищених очікуваннях зіграли й кіношники. А щоб картинка була ще «виразнішою», додали стереотипів. І про ромів у тому числі. Бо що ж то за 30, якщо про «циган» не «пожартувати»?..   

Так, говоримо про доволі популярний серіал «Встигнути до 30». Можливо, ви чули про нього в контексті упередженого зображення заходу України. Бо ж з усіх героїнь дві, Іра та Саша – стильні столичні панянки, а третю, Любу, підганяють під образ простакуватої сільської дівчини. Хоча вона з родом з красивого, європейського міста Коломия (мешканці й мер вже висловили своє обурення). 

СЕРІАЛ ПРО БОДІШЕЙМІНГ

І це ще не все. Маємо бодішеймінг. Люба не вписується в конвенційні стандарти краси. З неї насміхаються чоловіки та навіть нові подруги. «Нормальна корма, пишка», – під таку репліку Люба вперше з’являється у кадрі. 

«Слідкуй краще, ніж Люба за фігурою», – говорить подруга.     

– А як щодо познайомитися з симпатичною дівчиною?, – говорить Люба незнайомцеві в кафе. 

– А я не проти, – сміється хлопець.

 – А де вона? Можливо, за вами заховалась. Так ви мені трохи горизонт перекриваєте, – чує у відповідь дівчина. 

СЕРІАЛ ПРО ГОМОФОБІЮ 

Рухаємося далі. Куди ж без гомофобії. Іру зраджує наречений. Героїня застала його в ліжку з іншим чоловіком. І персонажів хвилює не стільки факт невірності, як те, що це був коханець. Маємо й істеричний міні монолог Ірини про «всі ці ЛГБТ, АКП».  До того ж нареченого лупцює батько, коли дізнається, що син «не тієї орієнтації». 

Маємо сцени поцілунків «із жалощів». Теж стандартний троп. Але в цьому серіалі 29-річна героїня цілує школяра. Перед цим придбавши алкоголь для його вечірки з ровесниками. Автори, мабуть, вважають це легким жартом?   

СЕРІАЛ ПРО КСЕНОФОБІЮ

А далі цікавіше. Так, так. Творці серіалу «постаралися» на славу. Пройшлися по всіх категоріях. Тож, привіт, ксенофобіє… 

Таксист – обов’язково східної зовнішності. Він викликає у героїні лише недовіру та страх. Бо ж починає розмову зі слів: «А що такій красівий дєвушка робить на околіцах міста сама?» 

А як вам такий комплімент: «Ви просто як та циганка на вокзалі – збираєте на собі всі погляди»? Його говорить юнак, намагаючись звабити старшу пані. У відповідь жінка кокетливо сміється. 

Ви така гарна, як циганка на вокзалі

Однак проаналізуємо сам комплімент. Через що саме такий інтерес? Як «погляди» ідентифікували людину як «циганку»? І який настрій у тих, хто дивиться? Забагато питань, згодні? Просто за цією однією реплікою – море стереотипів, які переслідують ромське ком’юніті. Як от нерозривний зв’язок: роми – вокзал.    

Що говорить пара у ліжку зранку? Не здогадуєтеся? Тримайте «ідею» від творців серіалу. Двоє героїв прокидаються разом, несподівано для них самих. І от чуємо: «Нас дуже сильно обікрали циганє, а потім поклали спать вмєстє?»

У чому сценарна цінність згадування ромів? Хіба репліка «Нас пограбували і поклали разом» сильно змінює суть діалогу?  

ЩО ДУМАЮТЬ ГЛЯДАЧІ? 

На сьогодні серіал має щонайменше 1 мільйон переглядів кожної серії. У запитах користувачів читаємо: «Коли 2 сезон?».   

Так, людям хочеться легких сюжетів, відволіктися від важкої реальності. Але хіба такою ціною? Паразитуючи на заїжджених образах і стереотипах? 

Сьогодні вже багато сказано про серіал. І позитивного, і критичного. Ми ж хочемо акцентувати саме на ромському питанні. 

Такі «невинні» жарти – шлях до закріплення упереджень та антиджипсізму  (специфічної форми расизму, соціальної антипатії щодо представників ромського етносу - ред.). Бо ж який образ маємо? Начебто ромка на вокзалі дивує оточуючих. Начебто, роми – грабують та ще й схиляють до інтиму... 

А якщо в більшості мистецьких творів будуть такі «ненав’язливі» згадки про ромів? Вони й формуватимуть уявлення про спільноту. Стереотипне уявлення. А за ним – дискримінацію, упередження, антициганізм. Випадкові фразочки у кіно переходять у новинні тексти, а звідти – й у будні. 

Все починається зі слів. І такі популярні кінопродукти транслюють суспільству те, як начебто потрібно ставитися до інших етнічних груп. Але чому б  не поглянути на світ під іншим кутом? 

ФОТО: Скриншоти з YouTube телеканалу "ТЕТ"