Локальний історичний проєкт

27 травня 2024 р.

Завдяки підтримці Фонду EVZ та програмі фінансування local.history ми провели це важливе дослідження та надали голос тим, кого безпосередньо торкнулася жахлива Друга світова війна. Свідчення, зібрані від тих, хто вижив – Раїси Андрійченко, Олександра Бейнаровича, Валентини Лебедєвої, Валентини Бобрової, Віри Бірюченко та Валентини Полякової – дають неоціненне уявлення про досвід ромської громади в той час.

Важливо підкреслити значення цього проєкту, оскільки він проливає світло на темну сторінку історії, про яку часто забувають. Геноцид ромів – це трагічна подія, яка призвела до систематичного переслідування та винищення ромів нацистами під час Другої світової війни. Збираючи усні матеріали від тих, хто вижив, ми можемо зберегти їхні спогади та зробити так, щоб їхні історії не були забуті.

Створення коміксу як кінцевого результату цього проєкту – це творчий і цікавий спосіб поділитися цими важливими історіями з ширшою аудиторією. Оживляючи ці свідчення через візуальну розповідь, ми сподіваємося підвищити обізнаність та просвітити інших про геноцид ромів і важливість пам'ятати та вшановувати втрачені життя.

Загалом, цей проєкт слугує нагадуванням про звірства, скоєні проти ромів, і про постійну потребу протистояти та боротися з дискримінацією й упередженнями щодо маргіналізованих спільнот. Посилюючи голоси тих, хто вижив, ми можемо гарантувати, що їхній досвід не буде стертий з історії, а їхню спадщину продовжуватимуть пам'ятати та вшановувати.