«Євробачення»: побачити ромів у мистецтві й не тільки

07 червня 2024 р.

Завершилися пісенні баталії «Євробачення». Радіємо цьогорічному успіхові України. І хочемо поговорити про можливості, які дає музичний конкурс, не лише артистам, а різним суспільним групам. 

«Євробачення» завжди супроводжують скандали, звинувачення у плагіаті. Це завжди неоднозначні учасники й полярні погляди глядачів. Попри заявлену аполітичність та нейтральність, на «Євробаченні» учасники шукають можливість озвучити важливі проблеми, привернути увагу до значущих подій. 

А разом з тим етнічне розмаїття щоразу вражає. Не завжди корінні народи представляють свої країни. А від того виступи нічого не втрачають. Тож хочемо звернути увагу на те, як репрезентовані роми на конкурсі. Спойлер: яскраво. Та чи всі це помітили? 

Роми на сцені: які країни представляли? 

Оскільки роми не мають своєї державності, на конкурсі вони  представляли різні країни. Проте при цьому зберігали етнічну ідентичність. 

У 2017 році в Києві Угорщину представляв Йоці Папої з піснею етнічною Origo. Виступ супроводжував національний ромський танець. Номер посів 8 місце.

Зверніть увагу на костюм танцівниці. І де ті кислотні та непоєднувані кольори, до яких ми звикли на нашій сцені? Виходить, уявлення про ромів і їхній традиційний одяг спотворені, нав’язані зовні? Запитання риторичне.  

Удруге артист вийшов на сцену «Євробачення» від Угорщини в 2019 році з композицією  Az én apám. Але до фіналу не дійшов. 

Йоці Папої – європейський ром. Він народився у великій родині. Батько і старший брат займалися музикою. Тож і Йоці з 4 років почав грати на музичних інструментах. 

У 2013 році від Македонії виступали Влатко Лозаноскі й Есма Реджепова. 

Есма займалася творчістю з 14 років. А одна з її пісень стала саундтреком у фільмі «Борат». Проголошена Національним громадським радіо США одним із «50 чудових голосів» світу. За час своєї сценічної діяльності дала понад 9000 концертів у 30 країнах. Разом із чоловіком навчали музики дітей. Есма отримувала численні нагороди за благодійну діяльність. За її власним підрахунком, вона створила понад 500 творчих робіт. 

А якби Есма зазнавала утисків через своє етнічне походження, чи вдалося б мати такі здобутки? 

Рік 2008. Чехія відправляє на конкурс гурт Gipsy.cz. Колектив поєднує елементи попмузики, репу та хіп-хопу, традиційної ромської музики, джазу та  балканського духового оркестру. Гурт прославив сингл Romano Hip Hop. Гурт зібрав низку нагород, ставав відкриттям року в Чехії, посідав 11 рядок європейського хіт-параду World music charts Europe. З гастролями гурт побував у 30 країнах. 

На жаль, на «Євробаченні» виконавцям не вдалося пройти до фіналу. Але це аж ніяк не применшує їхніх досягнень і таланту. 

Були представлені роми й на конкурсі «Дитяче Євробачення». На перших змаганнях, які відбулися у 2003 році, від Латвії виступав Дзінтарс Чіча. На певний час митець робив перерву в творчості. Проте цього року відбувся його концертний тур містами Латвії. 

А зараз хвилинка сарказму. Тобто Латвія не побоялася дебютувати з ромом? Абсурдне запитання, чи не так? Бо ж талант не прив’язаний до етносу. Ніщо не прив’язане до етносу. А всі недолугі упередження і стереотипи – архаїзм, заснований на страхах і нерозумінні.    

Прийняття і підтримка дозволяють збагатити будь-яке суспільство. У мистецтві, юриспруденції, медицині, педагогіці, соціальній сфері – роми такі ж фахівці, як й інші. Бо ж вчергове повторимо: етнос не визначає талант і схильності. 

Попереду – відбудова України. Тож здавайте відновимо її вільною, у тому числі й від стигми та дискримінації.