Володимир Яковенко: «Роми — невід'ємна частина українського суспільства»

«Роми проживають на території України близько 600 років. Відповідно, абсорбували в себе частину української культури. А українці — частинку ромської. Це можна прослідкувати і в традиціях, і в мові. Однак права ромів, як громадян, певною мірою час від часу порушуються. Тому ми ставимо собі за мету включити ромську спільноту в суспільні процеси, які відбуваються в нас в державі. І водночас — побороти стереотипи, що негативно впливають на сприйняття ромів як повноцінних громадян України», — сказав виконавчий директор молодіжної агенції з адвокації ромської культури «АРКА» Володимир Яковенко у розмові з журналістом Олександром Подобрієм. 

Пан Яковенко зазначив, що умови вступу України до Євросоюзу передбачають, серед іншого, роботу з національними меншинами. За його словами, Україна ухвалила Стратегію підтримки ромського суспільства, оскільки визнала, що ромська спільнота належить до вразливої категорії населення. Зокрема, є проблеми з доступом ромів до освіти, медицини, під час працевлаштування тощо.

«Дотримання прав ромів — це «лакмусовий папірець» дотримання прав людей в країні. Ми бачимо, що держава щось робить, але водночас розуміємо, що ресурси держави обмежені. Була ухвалена ромська Стратегія. Тепер постає питання про її реалізацію»

Володимир Яковенко також наголосив, що через поширені стереотипи в українському суспільстві щодо ромів, представники меншини часто змушені приховувати своє походження: «Ми знаємо такі випадки, коли людям або відмовляли у працевлаштуванні, не зважаючи на їхню кваліфікацію, або вже в процесі, коли вони вже були влаштовані, пропрацювали там певний період, їм відмовляли в подальшій співпраці і просили звільнитися». Таким чином постає питання коректної інтеграції: включення ромів та інших етнічних груп у суспільні та державні процеси, що відбуваються в країні, зі збереженням їхньої культурної ідентичності. 

Повну версію подкасту слухайте у доданому аудіофайлі.