Усик, Ф'юрі та роми – що спільного?

20 травня 2024 р.

Дивилися цей епічний поєдинок: Усик проти Ф’юрі? Просто знаєте результат (переміг українець)? Кажете «Ні» на будь-яке з питань? Це не відіграє ролі. Адже мова піде про ромський слід у цьому протистоянні. А його мають обидва спортсмени. 

Якщо ми попросимо описати рома, який образ намалює уява? Чолов’яга з вусами, гітарою і конем? Стереотипненько. А якщо ми скажемо, що ром має зріст більш як два метри, 34 професійні перемоги, донедавна – звання чемпіона. Або ж такий варіант: ром пише пісні, під які на ринг виходить чемпіон світу з боксу в надважкій вазі. Обидва ці образи – реальні люди. І про них сьогодні мова. 

РОМСЬКА ІСТОРІЯ Ф'ЮРІ

Тайсон Ф’юрі. Чим він нам цікавий? Його походженням. Спортсмен народився в родині ірландських ромів, або як популярно казати в ЗМІ – «ірландських мандрівників». Боксер відверто говорить про своє походження. І ми вдячні йому за це. Він відзначав: «Я народився у ромській родині, і завжди буду ромом, тому мене ніколи не вважали своїм у Великій Британії». І цим накликав на себе хвилю гейту. Що доволі дивно, адже коли і хто приймав ромів як невіддільну частину громади?  До того ж спортсмен висловив чимало суперечливих і нетолерантних думок, вартих cancel culture. Але озвучування своєї етнічної приналежності до них не належить. 

А що в особистості Тайсона Ф’юрі асоціюється з ромами? Питання риторичне. Бо хіба є критерії, за якими визначається ромськість чи ірландськість? (Нацисти намагалися запровадити щось подібне. Пам’ятаєте, чим це закінчилося? Тож обійдемося без лекал расової приналежності)  

У батька, Джона Ф’юрі, було прізвисько «Циган». А самого боксера «циганом» назвав нинішній суперник Олександр Усик (йдеться про інтерв’ю у 2022-му). І такі застарілі, нетолерантні та дискримінаційні називання і досі зустрічаються в публікаціях про спортсмена. Зокрема прізвисько Ф’ьюрі – Gypsy King – перекладають як «циганський король». Нагадуємо: єдине правильне називання представників цієї нації – роми, ром, ромка. 

УСИК І РОМИ

А тепер до чемпіона – Олександра Усика. Його особистість та висловлювання не коментуємо. Говоримо про потужну пісню, під яку боксер виходить на ринг – «Браття». 

Автор музики та слів –  Василь Жадан. І він (о, так!) – ром, родом із Сумщини. Митець популяризує ромську культуру, відстоює права спільноти. При цьому в коментарях під постами про його виступи (зокрема на шоу «Голос країни») зустрічаємо зневажливе «А, циган». Не нехтують «циганщиною» й медіа. Проте тішить, що чимало юзерів все ж відзначають якісний вокал і глибину текстів, а не етнос. 

Цікаво, а чи знають фанати Усика про те, що він обрав для себе ромський хіт? І як ставляться до ромської культури та ромів загалом? Адже в сучасному інформаційному та культурному просторі роми маловидимі. А картинка, яку малює попкультура, – це суцільний стереотип і упередження. 

То ж до чого цей текст? Роззирніться. Ромів більше, ніж ви думаєте. І вони не такі, як ви уявляєте. Боксери чи митці, військові чи волонтери, лікарі чи адвокати – роми представлені в кожній сфері нашого життя. Вони залучені до всіх важливих суспільних процесів. Тільки саме суспільство не завжди про це знає. Чи не хоче знати?