«Циганський панк» та карпатський реп у музиці гурту Гоголь Борделло

14 листопада 2023 р.

Хто такий Євген Гудзь і до чого тут роми? Про культового американського музиканта, українсько-ромського походження, розповідаємо у нашому матеріалі.

Від Карпат до вулиць Нью- Йорку

Кожна архівна світлини з його концертів досі струменить енергією людей та миттєво оживає звуками оплесків, захватом й нестримною любов’ю сотень глядачів. На одній із фотографій він тримає у руках ромський прапор: синьо-зелене тло із колесом у возі елемент, що символізує мандрівну традицію ромського народу. На інших він одягнений у вишиванку та з тризубом на грудях захоплює тисячну залу американської публіки. Довге, розтріпане волосся, розірвані футболки на  оголеному торсі, темні вуса, блиск в очах.

Євген Гудзь відомий в Америці музикант та актор кіно, засновник та лідер гурту "Gogol Bordello". Цю музичну формацію інтерпретують як інтернаціональний панк-рок гурт, бо мозаїка учасників різноманітна: вихідці та емігранти зі Східної Європи. Їхня музика справжній живий перформанс чи театралізоване дійство, що створює незабутню  суміш карнавалу, комедії, фарсу й кабаре.

Їхні мелодії та мотиви переносять слухача у найбільш віддалені села українських Карпат, де зосереджується  та перетинається меланж різних народностей: українців, євреїв, гуцулів та ромів.  Автентичність мотивів та ритмів змушує не лише відчувати мелодії самої музики,  але й більше занурюватись у  правдавні коріння свого народу, що імпульсами звучать зі сцени. Музика "Gogol Bordello" унікальна й тим, що складається із вкраплень впливу української-карпатської, циганської та клезмерської народної музики. Акордеон, скрипкаі саксофоном є головним лейтмотивом у ритмах    "Gogol Bordello".

Автор колажу: Олександр Максимов

Мандрівники та емігранти

Євген народився  у місті Боярка, що на Київщині. Пізніше разом з батькам перебрався у західну частину України. Тож у 1986 році родина Гудзя жила біля Стрия, поруч з Мукачевом у місті Свалява. Пізніше ще один переїзд. Цього разу більш східніше у Ворошиловоградську область, яка у 1990 році вона була перейменована на Луганську. У тій частині країни мешкало багато представників ромської національності, проте від початку російської окупації ще у 2014 році багато хто з них роз'їхались. Хто куди. Родинна нитка Євгена також зберігає у собі історію ромського роду. Або як каже він сам “циганського”. Сім’я видатного американця належить ромів-сервів. Ця етно-група сформувалася в Україні з сербських ромів, які прийшли на українські землі  на початку 17 століття.

“Цигани часто приховують свою національність через дискримінаційні причини. Фарбують волосся у білий колір і говорять, що вони молдавани. Тому більшість наших перебралися з Луганської області сюди після війни і були тут. А потім розбрелись - хто до Естонії, хто до Литви, хто у Київ. Іноді я ще й досі зустрічаюся з різними членами цієї окремої родини”, пояснює Євген Гудзь в одному із своїх інтерв'ю для Української Правди.

З радянських лещат до свободи та демократії

Родина Євгена виїхала з України у 1989 році. Тоді радянська ідеологія повністю обмежувала вільнодумання, тож жити у лещатах авторитарної машини для родини музикантів, для яких цінності свободи та демократії на першому місці, було майже неможливо. Як емігрант в Америці, молодий і амбітний музикант продовжує працювати над своєю музичною кар'єрою та має намір створити власний гурт. Заявити про себе світові, але робити це так, як хоче сам, а не як вимагає суспільство. Його ромська вдача — бути вільним "мандрівником" допомагає не витрачати власні орієнтири та цінності. Бути тим, ким є. Свою музику Євген Гудзь називає “циганським панком”. Гурт, який був заснований  у 1999 році в Нью-Йорку українцем ромського походження завоював серця мільйони людей, зумівши умів стати культовим для всієї Америки. 

Впродовж всієї своєї музичної кар'єри, Євген Гудзь зіграв з найбільш блискучими й знаковими зірками американської сцени: Мадонна та Патті Сміт ті, котрі стають для українського музиканта ромського походження  не лише партнерами у музиці, але передусім добрими друзями, бо сповідують однакові цінності — свобода та вільнодумство. Одна із недавніх світлин Євген Гудзь поруч із «панк-поетесою», або як її ще називають «хрещеною матір'ю панк-року» Патті Сміт. Обоє із українською символікою. Обоє виконують український національний гімн. Обоє підтримують боротьбу українців.

«Тут. Саме там, де я повинен бути. Правильне місце в правильний час»

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну,  його соціальні мережі рясніють блакитно-жовтими стягами, словами на підтримку українців та закликами до боротьби вільного і незалежного народу.  Музикант висловлює свою громадянську позицію та починає активно виступати  з проукраїнською позицією. На початку весни 2022 року, Євген Гудзь разом із музикантами Лесом Клейпулом, сином Джона Леннона Шоном, Стюартом Коуплендом (The Police), Біллі Стрінгсом та Сергієм Рябцевим (Gogol Bordello) представили пісню про президента України — Zelensky: The Man With the Iron Balls.  Ще пізніше з'явився новий дует разом із поетом і музикантом Сергієм Жаданом та солісткою гурту Kazka Олександрою Зарицькою пісню про Україну "Сили перемоги" (Forces of Victory). Окрім того, Gogol Bordello випустив трек про територіальну оборону.

А влітку цього року, Євген, не роздумуючи,  їде в Україну, щоби особисто потиснути руку українським захисникам та захисницям, відвідує фронтові лінії та позиції українських військових. Проводить з ним час під обстрілами, співає для них та  висловлює вдячність й підтримку. 

На одній із світлин — Євген у футболці з написом “Воля”. На плечах у нього український стяг, а поруч українські воїни. У руках музиканта —  гітара. Та сама, з якою він колись підкорював публіку на Нью-Йоркських  сценах. Вона — символ його особистої зброї та свободи, де б він не був. 

«Тут. Саме там, де я повинен бути. Правильне місце в правильний час», — підписує цю фотографію Євген Гудзь —з ірка американської сцени. Українець, ромського походження.