Що таке Незалежність? Розповідь рома-захисника України

03 вересня 2023 р.

Що таке незалежність для військового рома, який воює в лавах ЗСУ проти російських окупантів. і чому слово “незалежність” для українського солдата ромського походження звучить боляче та непросто, розповідаємо у короткій історії військового Віктора Ільчака.


“Незалежність - сьогодні для мене не просто святковий день. Навпаки в час війни - це постійна боротьба для мене, як для військового”, - говорить український військовий  Віктор Ільчак.

 

Віктор Ільчак - український воїн ЗСУ, котрий захищає Україну з 2015 року.  Він - ром за походженням.  Від початку повномасштабного російського вторгнення, Віктор, не роздумуючи пішов добровольцем, щоб захищати у українську землю та одразу приєднався до лав української армії. Був на лінії фронту на східних та південних напрямках, де і отримав поранення.


Віктор — батько чотирьох дітей, єдиний годувальник у своїй великій ромській родині, але це аж ніяк не стало перешкодою для того, щоб відразу стати на захист української держави та захищати їх незалежність.

 

Про значення слова незалежність, український військовий ромського походження спочатку здається. У своїх роздумах про незалежність він малослівний. Пояснює - зараз, в час війни, коли щоденно гинуть сотні українських захисників - хлопців та дівчат, говорити про незалежність не так легко як колись. 

“Це дуже важко..Важко дається нам незалежність. Багато втрат, багато болю. Зараз це точно не свято. Ми воюємо, боремось”, - каже військовий Віктор Ільчак.


Зараз український боєць перебуває на довготривалий реабілітації у рідному місті Ужгород, де планує проводити азйматись віьсовоаю справою  - статиі снтуртумом чи навчити інших молодих ромів усіх тактик бойового завдання, які він сам опанував під кулями та обстрілами на Донеччині.

Для нього бути військовим Збройних сил України сьогодні - це честь передовсім. Віктор з гордістю показує одну із важливих нагород, який ще минулого року йому вручив Президент - Володимир Зеленський - орден за “мужність та заслуги військової справи”. Тримає обережно, аби не випустити з рук. Береже орден як власний талісман. Зрештою, він для мене саме таким і є. Він вважає, що говорити про незалежність сьогодні варто такс амо з обережністю, бо виборюємо ми її ціною найкращих. А ще україснький захисник Віктор Ільчак вважає, що немає сенсу ділити українських та ромських військових, оскільки для обох націй це слово сьогодні є тим, що єднає. І тим, що змушує боротись за спільне - за українську землю, свій дім. Своїх рідний. та свою свободу.