Роми. Згадуємо тих, хто пройшов крізь Голокост

26 січня 2024 р.

Белжец, Собібор, Треблінка, Аушвіц, Хелмно, Майданек. Ці назви сьогодні знайомі кожному. І від них стає моторошно. Табори смерті, де були знищені мільйони людей. Який нацисти визначили такими, що псують чистоту арійської раси. 

Нацисти звинувачували євреїв у соціальних, економічних, політичних та культурних проблемах Німеччини. У поразці Німеччини в Першій світовій війні. А ромів вважали нижчою расою, схильною до злочинів і соціальних відхилень, яка має «вроджену кримінальність. Тож їх усіх потрібно позбутися… 

Для цього було створено «Центр расової гігієни». Де ідентифікували та брали на облік усіх ромів.  А потім мали зменшити популяцію. Через стерилізацію. Але потім повернулися до свого звичного «методу роботи» – концтаборів. 

Відгомін тих часів звучить і сьогодні… Роми мовчать про свій етнос, щоб не почути, що вони – злодії. Лише тому, що народилися ромами. 

Трагедія Голокосту має нагадати кожному: ніхто не може бути принижений через свій етнос, віросповідання чи будь-які інші риси… Бо з таких-от «відмінностей» почався Голокост…

«З 2018 року і по сьогодні ми намагаємось возити до Аушвіцу-Беркенау групи ромської та не ромської молоді, щоб вони дізнались про жахіття, які відбувалися у минулому та не повторилося у майбутньому», – наголосив голова ГО «Молодіжної агенції з адвокації ромської культури «АРКА» Володимир Яковенко. 

Сьогодні ми публікуємо фотографії з поїздок у різні роки - для того, щоб нагадати про ті страшні роки, які довелось пережити мільйонам людей та не дозволити їм повернутись.