Крадії дітей: чергова порція крінжі з TikTok

11 жовтня 2024 р.

Давно скролили стрічку TikTok? Ні, про тренди сьогодні говорити не будемо. Скоріше, навпаки. Розкажу, що має зникнути із соцмереж і нашого життя. Так, знову за рибу гроші. Знову про стереотипи. Отже, скільки часу я досліджую соцмережі, стільки там ситуація не змінюється. На жаль. Скільки б не йшлося, що приниження інших - це не гумор, але такі «жарти» досі фігурують і у відео, і у житті. 

Нові реалії 

Так, повномасштабне вторгнення росії принесло нам чимало нових реалій. Серед яких і вимушені переселенці за кордоном. За цей час у європейців сформувалося різне ставлення до біженців. Але прикро, що подекуди самі українці поводяться так, що викликають хвилю несхвалення і осуду. 

«Веселе» відео показує дівчину, яка фарбується. Текст говорить нам: «Коли джобцентр викликає на роботу, а ти циганка». Знаєте, приписка про гумористичний характер відео не покращує ситуацію. Бо ж тут подвійне стереотипне зображення людей – українців, які не хочуть йти на роботу, ромів, які в принципі не працюють. Як має приймаюча країна (в цьому випадку Німеччина) ставитися до такого? 


Текст російською з українським прапорцем в описі навіть не коментуватиму. Вочевидь, «какая разніца» не викорінюється… 

Еволюція виховання 

Ще одна зміна в нашому соціумі – у принципах виховання дітей. І розважальні відео також про це розповідають. Жарти про «нормально росли без психологів», «не вигадуй, такого не було» – близькі багатьом. 

Ще один сюжет розповідає, як раніше дітей самих залишали вдома, а тепер дбають про няню чи присутність інших дорослих. Все б нічого, якби не «класична» страшилка: не відкривати двері, бо цигани вкрадуть. Згадуються й інші сценарії залякування. Але як же без циган. 


Звісно, можна дослідити походження цього стереотипу. Однак питання в іншому: якщо це принижує, навіщо про це жартувати? 

Тренди

У TikTok, якщо діалог продовжується щодня, біля імені співрозмовника зʼявляється вогник. І цифра – кількість днів безперервного спілкування. Цікава мотивація посилити залежність від соцмережі. 

На цьому можна б і зупинитися, але юзери вирішили пожартувати. Не про свою залежність, а про циган. Бо якщо не підтримати розмову і загасити вогник, подруга віддасть циганам. Ахаха, як смішно (насправді, ні).


Чому циганам? Чому не спалить на багатті? Цей жарт продовжив би тему полумʼя в діалозі. Чому не заблокує і онлайн, і офлайн? Це в стилі функцій соцмереж. Тим більше є варіація цього тренду: «вона сама погасить мій вогник»… Чому цигани увійшли в чат? 

Людяність і небайдужість 

Домашні тваринки – це завжди мило і зворушливо. А історії їхнього порятунку розбивають серця. У TikTok їх також розповідають. Є шаблон про це. Пухнастий говорить: «Дякую, що нагодували. Щасливої вам дороги». Оповідач відповідає: «І тобі». А це означає, що малий отримав дім і їде туди зі своїми людьми. 

От скажіть, як можна було зіпсувати таку милоту? Просто: перенести сюжет на людей і додати циган. «Дякую що забрали мене у циган і накормили…» (синтаксис і орфографія збережені, - авт.)


А тепер питання: батьки дійсно рятівники? Чи вони вкрали дитину? Ніхто не дивиться на «жарт» під таким кутом? І чому всі переконані, що в ромських родинах погане життя? В TikTok так багато етнографів? 

Побажання 

Вчергове я підсумовую цю тему. І стає прикро, що щоразу я маю матеріал для таких статей. Знаєте, в архівах маю скріншотів на ще не один матеріал… 

Це все може видаватися легким жартом. Але поставте себе на місце ромів. Це ви крадете дітей. Це вами залякують. Це ви ледащо. Приємно? Подобається такий образ? Певна, що ні. Принаймні, мені не хочеться таке про себе чути. То чому роми мають таке слухати?