“Фотографія – це найкращий паспорт для мандрів”

03 вересня 2023 р.

 

Як фотографують життя словацьких ромів французьке подружжя Клод та Марі-Жозе Карре.

 

Клод і Марі-Жозе Карре – французькі фотографи, які вже понад 20 років документують життя ромів Східної Європи. У своїх мандрах вони фотографують побутове життя ромських спільнот, намагаючись привідкрити завісу життя  цього народу у власній оптиці. Французьке подружжя Карре найчастіше у своїх мандрах повертаються до Словаччини. Тут проживає одна з найбільших ромських спільнот у Європі. У словацьких селах французькі фотографи неодноразово зупинялись надовго, щоб зафіксувати життя, яке непомітно перетікає у цих широтах, залишаючись часто закритим для інших.


Клод і Марі-Жозе Карре кажуть, що попри автентику цього доволі герметично закритого  народу, сучасність та модерність щоразу сильніше проникає у їхній архаїчні традиції.

 

Зацікавленість документальною фотографією для французького подружжя була великої пристрастю ще з підліткового віку. Тоді обом дуже сподобалось фіксувати побачене на плівку, а далі роздивалятись деталі, щоби розповідати світу якусь конкретну історію. Ту, яку можна побачити лише очима через власний об'єктив.

 

“Фотографія – це найкращий паспорт для мандрів”, – міркують про свою професію Клод та Марі-Жозе Карре.

 


Спочатку герої фото французьких документалістів не одразу хотіли, аби об'єктив фіксував їхнє приватне життя. Для них радше фотографія була чимось дивним і незрозумілим. Проте, постійні поїздки та спілкування побудував більш привтаний та дружній простір, який сформовано не лише професійні , але передусім теплі  стосунки між фготограми та їхніми героями чорно білих світлин. Згодом фотографування стало чимось невід'ємним й важливим для родини Карре. Вони не лише показують через свій об'єктив ромське життя, але й навчаються чогось нового для себе.

"Крім фото, ми щороку привозимо додому дещо більше, ніж просто фото: нові знання про спосіб життя цих людей. Звісно, це зовсім інший побут та правила, але він, незважаючи на складні умови проживання, завжди несе у собі радість, любов та людське тепло”, - згадує Клод та Марі-Жозе Карре. 


Згодом французьке подружжя фотографів публікуються документальну фотокнигу “Otisk cest”  про життя словацьких ромів - їхній побут, традиції, стиль життя, важливість  ремесла та особисті історії героїв. А експозиції світлин Клод та Марі-Жозе Карре  сьогодні відкривають музейні простори Чехії, Словаччини та Франції.