Проєкт «Час пам'ятати» - освітньо-меморіальна програма для молоді

30 січня 2024 р.

Проєкт «Час пам’ятати» – це освітньо-меморіальна програма для молоді. Метою проєкту було підвищення рівня залучення молоді, зокрема, шляхом сприяння діалогу між українською ромською молоддю, німецькими зацікавленими сторонами, а також учасниками та гравцями світових ромських молодіжних мереж. Він був зосереджений на адаптації успішних міжнародних комеморативних підходів до українських реалій та створенні довготривалої традиції вшанування пам’яті молоді на місцевому та національному рівнях.

У межах проєкту «Meet Up», що фінансується Фондом EVZ у співпраці з Центральною радою німецьких синті та ромів, Play Back Theatre Ukraine та Family Ethnography, наші учасники взяли участь у двох тренінгах у Кракові (Польща) та Берліні (Німеччина).

Під час тренінгу в Кракові 20 учасників змішаної групи з України та Німеччини взяли участь у заняттях з арттерапії. Проєкт був спрямований на розширення можливостей ромської молоді в Німеччині та Україні, зосереджуючись на геноциді ромів для боротьби за рівність та проти расизму, розв'язуючи проблему відсутності пам'яті та освіти про цю подію.

Тренінг включав роботу в малих і великих групах над історією геноциду ромів, роботою з пам'яттю та подоланням поколіннєвих і колективних травм. У результаті тренінгу учасники змогли поставити документальні вистави для великої групи ромської громади під час заходу Dick He Na Bister у Кракові, а потім обговорити їх з аудиторією. Крім того, наша програма включала візит до Аушвіц-Біркенау 2 серпня на День пам'яті жертв геноциду ромів у межах навчання пам'яті.

Посилання на пости в соціальних мережах (відео)

З нагоди Дня пам'яті жертв Бабиного Яру 29 вересня команда Агенції з адвокації ромської культури «АРКА» організувала пам'ятну церемонію «Час пам'ятати» для вшанування пам'яті жертв геноциду ромів під час Другої світової війни в Україні, в якій учасники проєкту Meet Up взяли активну участь.

Друга частина проєкту відбулася в Берліні, Німеччина. Ми продовжили працювати над такими темами, як пам'ять, комеморація та деколонізація. Під час воркшопів ми обговорювали, як подолати травми, отримані під час Другої світової війни та війни, що триває в Україні. За допомогою нашого тренера ми вивчали колонізацію, колоніальну історію та багато інших тем про сучасний стан справ в Україні.

Крім того, в результаті нашої співпраці з німецькими ромськими організаціями під час нашого заходу в Берліні, ми мали екскурсію на виставку «Сейя Стойка» в Європейському ромському інституті мистецтв і культури, а також екскурсію до Меморіалу європейських сінті та ромів, вбитих під час нацизму, та Меморіалу вбитим євреям Європи, які були організовані Асоціацією «Меморіал вбитим євреям Європи».

У результаті воркшопу учасники поділилися своїми роздумами в цифровому форматі, використовуючи різні засоби масової інформації.

Ознайомитися з блогом можна за посиланням.

Авторські права на фотографії в Берліні належать Dikh He Na Bister