Роми в Україні - борці за демократію, права людини та справедливість

25 квітня 2024 р.

16 травня у Берліні, у День ромського супротиву, АРКА спільно з Інститутом Пілецького в Берліні, Центральною радою німецьких сінті та ромів і Товариством народів у небезпеці, проводять публічний захід "Роми в Україні – борці за демократію, права людини та справедливість" у Берліні". 

Роми вважають себе невіддільною частиною українського суспільства, розмаїття якого являє собою унікальний кластер європейської культури, що потребує захисту та популяризації. Роми в Україні мають власну ексклюзивну культурну спадщину, яка століттями зберігалася всередині громад, попри переслідування, геноциди та війни, глобалізацію та комерціалізацію. Роми брали активну участь в історичних подіях, особливо під час Другої світової війни, коли багато ромів воювали проти нацистської Німеччини. З іншого боку, десятки тисяч ромів стали жертвами расових переслідувань і були вбиті у виправних і концентраційних таборах або в результаті масових розстрілів.

У сучасному контексті повномасштабного вторгнення Росії роми в Україні знову займають активну позицію як громадяни України. Багато ромів воюють у лавах Збройних Сил України та в різний спосіб роблять свій внесок в оборону та відбудову України. Жінки шиють для Збройних сил України, музиканти дають благодійні концерти, громадські організації організовують безкоштовні обіди для вразливих верств населення незалежно від їхнього етнічного походження, а інші збирають гроші на підтримку воїнів. І все це відбувається попри наявний в Україні антициганізм.

Через культурну дипломатію ми сприяємо визнанню внеску ромів, які стають на захист України у час повномасштабного вторгнення, про що має знати широка громадськість. Захід "Роми в Україні – борці за демократію, права людини та справедливість" має на меті зробити ці факти більш відомими та сприяти подоланню упереджень та стереотипів щодо ромів. Захід з виставкою, показом фільму та дискусією продемонструє розмаїття ромів та їхній внесок у розвиток демократії, прав людини та правосуддя. Захід має підвищити рівень обізнаності серед осіб, які ухвалюють рішення, та в суспільстві, а також сприяти визнанню ромських громад. 

У більш широкому контексті захід пов'язаний з поточними політичними процесами, такими як плани відновлення України (Конференція з відновлення України, План відновлення України), процес вступу України до Європейського Союзу та внутрішні документи, такі як Цільова державна програма "Єдність у розмаїтті" та Ромська стратегія до 2030 року

Інформаційні партнери заходу: Vitsche e.V, European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC)

Місце: Інститут Пілецького, Pariser Platz 4A, 10117 Berlin

Для реєстрації потрібно заповнити форму: https://forms.gle/Q1s5NggJmX2nCaJg9

Час: 16 травня 2024 року, 18:00 - 22:00 за центральноєвропейський часом 

Подія також буде транслюватися онлайн на каналах АРКА та партнерів у соціальних мережах.