В джазі (не) тільки роми: про те, як народився ромський джаз. Та став частиною світової культури

Джаз це завжди музика про непередбачуваність, імпровізацію, мозаїчність ритмів та мотивів. Культурних кодів та мотивів, зітканих із суміші різних народностей та культурних особливостей. Джаз зароджувався в нічних пабах та клубах Нового Орлеану. Його грали просто на вулицях чи на африканських землях. А ще джаз лунав у ромських таборах, в дорозі та на периферії.

Традиція афроамериканського джазу доволі сильно закріпилась у контексті того, коли ми думаємо про витоки джазу як такого. Втім, мабуть, мало хто знає, що велику частину у зародженні джазової музики відіграли саме роми. Якими був ромський джаз та чи існує він сьогодні, спробуємо розповісти у нашій короткій джазовій мандрівці.

Ром, який випереджав свій час

Джанґо Рейнхардт один з тих, кого сміливо можна назвати королем ромської джазової музики, що згодом стала базою для світового джазу.

Джанґо - один з тих небагатьох джазменів серед музикантів, який вплинув на розвиток світового ромського джазу, творячи нові сенси ромської музики, вплітаючи її в загальна традицію американського  джазу.

Рейнхардт був універсальним музикантом у джазі, бо дозволяв собі бути вільним як і у своїх музичних імпровізаціях, так і в особистих життєвих принципах. Те, що притаманно ромам. Джанґо Рейнхардт розробив свою особливу техніку гри двома пальцями. Саме це стало відкриттям та певним проривом у світі ромської музики, а згодом ромської культури загалом. Тож завдяки Рейнхардту герметично закрита спільнота на ой час, поволі стала цікавою і популярною для слухачів у Європі та Америці. Згодом, ромського джазмена світової слави називали візіонером у музиці. Тим, хто випередив свій час.

Як звучить джаз на Закарпатті

Якщо географічно повернутись ближче до України, то головним краєм, про який варто говорити, згадуючи про ромський джаз безперечно Закарпаття. Саме тут народжувались витоки ромської джазової музики, що перетікали  із локальних контекстів у  більш національні, а згодом європейські. Закарпаття відомий край своєю мультикультурністю, тож саме він і став музичним майданчиком, де суміш різних культур і звучань створювали мозаїку автентичної, але водночас мультикультурної джазової музики.

Багатонаціональна музика угорців, румунів, українців, словаків, ромів, євреїв та інших народів ставала фундаментом для створення власних локальних музичних контекстів. А згодом саме ромські музиканти вирішили надати цим звучанням більш чіткого визначення та, звісно, підсвітити ромських джаз у своїй інтерпретації. Тож метрами джазової сцени і одними із найкрасивіших представників ромського джазу на Закарпатті і в Україні загалом є Pap Jazz Quartet. Завдяки музикантам родини Пап, джаз на Закарпатті зазавчув і став одним із важливих елементів сучасної джазової музики не тільки серед ромів, але передусім серед усіх поціновувачі якісного джазу.

Pap Jazz Quartet джаз бенд, який називають першим в Україні професійним ромським джазовим ансамбле, в якому за роки існування грали не лише роми. А родина Папів є засновниками однойменного джазового фестивалю в Ужгороді, на який приїздять джазові зірки з усього світу. Тож ромський джаз, який народився на перехресті різних культур та історичних контекстів Закарпаття, сьогодні звучить на українських та європейських сценах найкращих фестивалів, де слухають джаз музику вільних.  І є невід'ємною частиною творення ромської культури, музики, історії. Її сенсів та змісту.