Роми, які змінюють українське суспільство

Кожен з них вірить, що може змінювати себе й світ, що навколо, намагаючись бути включеним в українське суспільство. Правозахисна діяльність, моделінг, медіа чи політика. Розповідаємо про українських ромів, які кожен на своєму місці робить те, що важливо. Руйнує суспільно нав'язані маркери та показує: роми такі, як усі інші.

Ілля Герасимов 

Модель, працює на телебаченні, займається медіа  та smm, громадський активіст. Представник молодої генерації ромської спільноти України. Хлопець належить до світських ромів, які шанують свої традиції та вміло поєднують їх з сучасним укладом життя. Коріння його родини сягає двох ромських спільнот українських ромів «сервів» — батькова лінія  та руських ромів «расейці» — мамина лінія. Ілля народився у  Киргизстані, а саме в місті Бішкек, проте зростав в Україні, а дитинство провів в Світловодську, що на Кіровоградщині. Зараз Ілля мешкає у Києві та навчається у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв. Його фах — менеджмент івент-технологій. Крім того, Ілля активно займатись моделінгом та працює на каналі 1+1.  Для нього важливо бути багатогранною особистістю та уміти знаходити себе у різних галузях та сферах діяльності. Особливо там, де багато творчості. 

Як каже Ілля: “Кожна із моїх сфер діяльності є важливою складовою мого становлення особистості. Цікаво в кожній із них розвивати свою ідентичність, намагаючись впливати на глобальні проблеми саме через творчу складову моєї роботи.” Свою мотивацію роботи у модельній сфері та на телебаченні пояснює так: “Цікавість до нових типажів, облич у сфері моди і телебачення. Підсвічування соціальних проблемах може викликати цікавість та резонанс до моєї особистості в обличчі інших ромів.” 

Для Іллі свобода та патріотизм — це передусім уклад життя, що немає привʼязаності до місця та людей. Право вільно думати, висловлювати свою позицію та приналежність до власної ідентичності. 

Анжеліка Бєлова 

Одна з найвідоміших ромських діячок та правозахисниць в Запоріжжі та в Україні загалом. Анжеліка є президенткою «Об'єднання ромських жінок «Голос Ромні» та регіональною координаторкою Українського жіночого конгресу в Запорізькій області. Провідним напрямом діяльності, яким Анжеліка займається впродовж довгого часу  є боротьба за права ромських жінок.

Мама Анжеліки ромка, тато — українець, тож дівчина поєднує у собі дві ідентичності. Правда ідентичність ромні та його витоки, дівчина бере саме із жіночої (маминої) лінії. Анжеліка Бєлова належить до етнічної групи, яку називають серви. Загалом  серви вважаються  українськими ромами, бо їхні предки жили на українських землях протягом століть. У сервів, як і в українців, віросповідання – православне християнство, тож і багато схожих традицій, пов’язаних з релігією та побутом.  

Від початку повномасштабного російського вторгнення ромська правозахисниця Анжеліка Бєлова активно почала допомагати українським та ромським переселенцям у різних напрямках роботи. Анжеліка працює в 6 регіонах України (з них 4 — прифронтові території) за трьома основними напрямками: гуманітарна допомога ромській громаді, економічне відновлення ромських жінок та жінок ВПО, освіта ромських дітей. Крім того, дівчина активно займається адвокацією прав ромських жінок та ромської громади на міжнародному та національному рівнях.

Володимир Кондур 

Український політик ромського походження. Заступник директора Департаменту - начальник відділу прав національних меншин, корінних народів та релігійних поглядів Департаменту моніторингу дотримання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів. А також двокат і голова «Правозахисного ромського центру».

Правозахисний центр, який був створений за ініціативи Кондура, діє з 2014 року. Його діяльність направлена на правову безоплатну допомогу незахищеним верствам населення за різними напрямками: освіта ромських дітей, доступ до освіти, розвиток активізму серед ромської молоді, проведення тренінгів та різних платформ навчання. «Правозахисний ромський центр» працює здебільшого в ромських громадах Одеської області, допомагаючи ромам розв’язувати проблеми на шляху до соціальної інтеграції. 

Микола Бурлуцький 

Правозахисник та ромський активіст із Харкова. Керівник громадської організації «Чачімо». Був радником з ромських питань при Харківській обласній державній адміністрації. Коуч та громадський інфлюенсер. Перекладач Біблії ромською мовою, християнський пастор. Під час повномасштабного російського вторгнення, Микола разом зі своєю правозахисною організацією вирішив евакуювати ромську спільноту Харкова та переїхати на Закарпаття. Тут в Ужгороді він продовжує займатись допомогою місцевим ромам, а також тим, хто був змушений покинути свої домівки у Харківській області через російську агресію.

Сьогодні Микола Бурлуцький активно включений  у громаду ромів Закарпаття та не полишає своєї ідеї — робити те, що каже серце. Працювати на благо конкретної спільноти, людей, міста, регіону та усієї країни. Микола каже, що в час війни важливо залишатись у своїй країні та допомагати своїм співгромадян наскільки це можливо. Робити наше суспільство успішним та більш відкритим до національних спільнот.

Земфіра (Зола) Кондур

Громадська діячка, активістка та правозахисниця. Золя  вже багато років працює у сфері захисту прав ромів і ромок в Україні. Вона — віце-президентка Ромського жіночого фонду «Чіріклі». Земфіра Кондур понад 20 років займається проблематикою становища ромів в Україні загалом і, зокрема, ромських жінок. Провадить правозахисну та публічну діяльність, сприяє покращенню статусу ромських жінок в українському суспільстві та за її межами. Зола є представницею інтересів українських ромів в Європейському парламенті, ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Українська правозахисниця ромських спільнот ідентифікує себе як українка ромського походження. Батьки Золи Кондур народились в одному таборі, який кочував через Німеччину та Румунію. Через багато років, ромська громада осіла та зупинилась у місті Кілія Одеській області, що на кордоні з Молдовою і Румунією, звідки і походять батьки ромської правозахисниці. Батько Земфіри був правозахисником і медіатором між ромською громадою і українським суспільством. Так і почалась правозахисна діяльність родини Кондур. Спочатку Зола допомагала батькові у його діяльності. Згодом  почала активно здобувати знання та профільну освіту у сфері прав людини та проводити власну правозахисну роботу. А головне вірити: власним прикладом можна створювати правильні сенси.

 

ФОТО: Facebook-сторінки героїв і з відкритих джерел