Роми, джаз та мафія: як музика ромських віртуозів стала саундтреком до культової гри 2000-х

Якщо ви грали у Mafia: The City of Lost Heaven, ви точно мали чути хіти ромських віртуозів — джазмена Джанго Рейнхардта і джаз-бенду Latcho Drom (зараз фани пригод Томмі Анджело мають пригадати місію Running Man). 

Отже, згадуємо кульову відеогру 2000-х та ромських джазменів, які подарували їй незабутні саундтреки. До речі, один з них зробив неабиякий вклад у розвиток жанру, позаяк через травму руки мав винайти особливий стиль гри на гітарі. 

Історія гри

Історія гри починається в 1930-х у вигаданому американському місті Lost Heaven, себто Втрачений Рай, що нагадує Нью-Йорк і Чикаго. Сюжет подається у вигляді розповіді від імені головного героя під час їхньої зустрічі з детективом.

Гравець бере на себе роль таксиста Томаса Анджело, який несподівано для себе самого починає кар'єру в організованому злочинному угрупованні як водій на службі кримінального синдикату дона Сальєрі. Він продовжує рости в ранзі, б'ючись із кланом дона Морелло.

Врешті-решт, Томмі розчаровується в житті злочинця і зустрічається з детективом, щоб здати організацію Сальєрі і таким чином врятувати родину. Колишній таксист переказує свою історію. Загалом це серія ігор компаній 2K Czech, Massive Bear Studios та Hangar 13. Ігри серії виконані у жанрі шутера від третьої особи з елементами автосимулятора.

Перша гра в серії побачила світ 29 серпня 2002 року, а остання — 28 серпня 2020-го.

Роми в грі

Існує стереотип: там де мафія, гроші й барони, в контекст мають бути вплетені роми. І у цій історії це справді так. Проте, роми у Mafia: The City of Lost Heaven грають якісний джаз, додаючи грі атмосферного та витонченого контексту.

Гравці точно мають пригадати трек “Belleville” (з французької — «Красиве життя») у виконанні Джанго Рейнхардта та квінтета Quintette du Hot Club de France. Він, без перебільшень, став головним музичним лейтмотивом відеогри. 

Джанго Рейнхардт був унікальним музикантом ромського походження, який не лише розробив свою особливу техніку гри трьома пальцями, а й зробив ромську культуру популярною і відкритою для великої аудиторії слухачів від Європи до США.

У 17 років під час пожежі Джанго пошкодив ліву руку і два пальці назавжди лишилися паралізованими. Це не зламало хлопця, який був закоханий у гру на гітарі.


Джанго Рейнхардт був тим, хто випередив свій час, адже його музика була і залишається актуальною досі, особливо у джазових середовищах. Його твори слухають на джазових концертах та фестивалях, у пабах, на вулицях та використовують як саундтреки для відеоігор.

Музика у грі

Щодо Mafia: The City of Lost Heaven, у грі також звучали треки Джанго “Cavalerie”, “Vendredi 13”, “Minor Swing” та інші.   

Оскільки ми вже згадали одну з найвідоміших місій у грі Running Man, пройти повз було би геть нечесно. Зокрема й тому, що трек La Verdine, під який Томмі Анджело, ще простий водій таксі, тікає від посіпак Морелло, також належить ромському бенду Latcho Drom.

Гурт Latcho Drom у 1993 році в Тулузі (Франція) зібрав гітарист ромського походження Крістоф Лартілле. Latcho Drom з ромської — «Гарна дорога». 

Віртуоз Лартілле не приховує, що є фанатом творчості Джанго Рейнхардта. Музикант роками вивчав його стиль і надихався на створення власних робіт, що допомогло Latcho Drom порівнятися з легендою. Сьогодні гурт кличуть флагманом ромського свінгу.

Тож, якщо вам раптом захотілося послухати, як звучить ромський джаз/свінг, сміливо вмикайте музику Джанго Рейнхардта чи Latcho Drom, уявляйте себе десь у пабах  Нью-Йорка або ж Чикаго. Там, де місто засинає і прокидається мафія.

 

Ілюстрації та музика: з відкритих джерел